BULTİŞAD
BULGAR-TÜRK TİCARET VE SANAYİ ODASI
Hakkımızda
BULTİŞAD, Şumen Bölge Mahkemesinin 30 Ekim 2013 tarih ve 1 sayılı kararına istinaden, Şumen Bölge Mahkemesinin 2013 yılına ait kâr amacı gütmeyen tüzel kişiler sicilinde resmi olarak kayıt edilmiştir. 8 Kasım 2013 tarihinde devlet ve yerel yönetim temsilcilerinin ve işadamlarının katıldığı törenle Oda’nın resmi açılışı yapılmış oldu.
Dernek üyeliği gönüllülük esasına dayalıdır. İsteğe bağlı olarak; Bulgaristan Cumhuriyeti’nde ve/veya Türkiye Cumhuriyeti’nde ilgili usule göre tescil edilmiş ve iktisadi faaliyetle uğraşan gerçek ve tüzel kişiler, ilgili usule göre tescil edilmiş ve iktisadi faaliyetlere destek veren vakıf ve dernekler, sanayici ve/ veya tüccar olmayan, ancak Oda ile işbİrliği yapan, Oda’nın çalışmalarını destekleyen ve popülarize eden gerçek kişiler BULGAR- TÜRK TİCARET VE SANAYİ ODASINA üye olabilirler.
BULGAR-TÜRK TİCARET VE SANAYİ ODASININ önde gelen amacı, Bulgaristan ile Türkiye arasında ve bu ülkeler ile üçüncü ülkeler arasında iş hayatında karşılıklı menfaat çerçevesinde işbirliği ve partnerliğin oluşturulması ve geliştirilmesi; devlet organları, yerel yönetim organları ve kendi üyelerinin çabalarının birleştirilmesi ve karşılıklı ticaret ile yatırımları teşvik edecek bir iş ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi için katkıda bulunmaktır. Özel yarara çalışan bir dernek olarak BULTİŞAD, faaliyetlerini ticaretin geliştirilmesi ve yatırım çalışmalarının canlandırılması yoluyla kendi üyeleri lehine olmak üzere iki ülke arasında yeni iş imkânlarının oluşturulmasına yönelik yapmaktadır.
YÖNETİM ORGANLARI
Genel Kurul ve Yönetim Kurulu, Oda’nın yönetim organlarıdır.
Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yılda en az 3 kez toplantıya çağırılır.
Denetim Kurulu Odanın denetim organıdır.
Derneğin misyonunu oluşturan amaç ve faaliyetler aşağıda açıklanmıştır:
- Bulgaristan ile Türkiye arasında iş hayatında karşılıklı menfaat çerçevesinde işbirliği ve partnerliğin oluşturulması ve geliştirilmesi için katkıda bulunmak;
- Devlet organları, yerel yönetim organları ve kendi üyelerinin çabalarının birleştirilmesi ve karşılıklı ticaret ile yatırımları teşvik edecek bir iş ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi için katkıda bulunmak;
- Bulgaristan ve Türkiye’de faaliyetlerini yürüten benzer kuruluşlar ile karşılıklı olarak iş forumları düzenlemek;
- AB Hibe programları ile ilgili seminer ve bilgilendirme toplantılarını düzenlemek;
- Bulgaristan’a gelen Türk işadamlarına hukuksal konularda hizmet vermek;
- Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Bulgar işadamlarına danışmanklık hizmeti vermek;
- Oda üyelerine akdi ve hukuki, maliye, vergi, gümrük hususlarında, ticaret ve yatırımlarla ilgili başka konularda danışmanlık hizmeti vermek;
- Oda üyelerinin iş tekliflerinin dağıtımını yapmak;
- Oda üyeleri tarafından yürütülen faaliyetlerin ve üretilen ürünlerin reklamında destek vermek;
- Oda üyelerinin her iki ülke piyasaları hakkında bilgiye erişimini sağlamak;
- Oda üyelerinin yatırım projeleri ile ilgili finansman imkânlarına ulaşımını kolaylaştırmak;
- Oda üyelerinin Bulgaristan sınırları dâhillinde idari ve hukuki yönden menfaatlerinin korumasına ihtiyaçları olması durumunda kendilerine destek vermek;
- Oda üyelerini devlet organları ve yerel yönetim organları önünde temsil etmek ve menfaatlerini savunmak.
2013 yılından beri sürdürülebililir bir şekilde faaliyetlerine devam eden Bulgar-Türk Ticaret Sanayi Odamız (BULTİŞAD) iki ülke ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik iş forumları, bilgilendirme seminerleri, ticaret heyetleri, fuaralara katılım faaliyetleri düzenliyor, web sayfamız kanalıyla üyelerimizi ticaret ve yatırım alanında güncel bilgilerle donatıyor.
Bulgar-Türk Ticaret Sanayi Odası (BULTİŞAD) olarak vizyonumuz; iki ülke arasında karşılıklı menfaat çerçevesinde, iki ülkenin iş adamları, sivil toplum kuruluşları, yerel, diplomatik ve kamu kurumları ile iş birliği yaparak, ticaret ve yatırımı hacmini gelişteren, değer yaratan bir sivil toplum kuruluşu olmaktır.
2021 yıl sonu itibarıyla, trademap verilerine göre Türkiye, Bulgaristan’ın ithalatında ikinci (3.661 milyar dolar), ihracatında beşinci (2.587 milyar dolar), ticaret hacminde ise Almanya, Romanya ve İtalya’dan sonra % 7 pay ile dördüncü sıraya ulaşmıştır.
Ticaret ve yatırım alanında son yıllardaki gelişmeler olumlu olmakla birlikte, iki ülkenin tamamlayıcı ekonomi yapısı ve komşuluğu bağlamında daha fazla potansiyel olduğunu da biliyoruz. İki ülke işadamları, ticaret organizasyonlarıyla birbirini tanıdıkça, bir araya geldikçe, bu potansiyeli gerçekleştirecektir.
Bu vesile ile Kurucu Başkanımız Sayın Fikret İnce’ye 2013 yılından beri ortaya koyduğu vizyoner yaklaşımlar, BULTIŞAD çatısı altında liderlik ettiği birleştirici, sonuç odaklı başarılı faaliyetlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum..
Tüm bu çalışmalarımızda bizi yalnız bırakmayan tüm üyelerimize, her iki ülke kurum ve kuruluşlarına da teşekkürü bir borç bilirim.
Önümüzdeki dönemde iki ülke ticaret ve yatırım ilişkilerinin sürdürülebilir bir şekilde geliştirmeye yönelik faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Bulgaristan ile Türkiye arasında iş yapmak isteyen, Bulgaristan ve Türkiye ticaret ve yatırım ilişkilerinde değer yaratan bir oda olma vizyonumuza ortak olmak isteyen tüm iş adamlarımızı odamıza davet eder, başarılı bir dönem dilerim.
Burhan Nemutlu
Devlet Yönetimi
Bulgaristan, Büyük Millet Meclisi tarafından 1991 yılının Temmuz ayında kabul edilmiş Anayasaya riayet eden parlamenter cumhuriyettir. Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin en önemli kanunudur. Anayasaya göre onaylanan diğer tüm uluslararası sözleşmeler, ülke mevzuatının bir parçası olarak kabul edilir. Hükümet devlet bütçesinin uygulanmasını yönetir, devlet mülkiyetinin yönetimini organize eder ve Anayasada belirtilen belli bazı kategorilere giren uluslararası sözleşmeleri kabul veya reddeder.
Ekonomi
- Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa’nın merkezinde yer alıp Avrupa’yı Orta Doğu ve Asya’ya bağlayan önemli karayollarının geçtiği ülkedir. Bu stratejik konumu sayesinde
- Güneydoğu Avrupa (122 milyon tüketicinin olduğu, hızla gelişen bir piyasa)
- Avrupa Birliği (Bulgaristan, 500 milyon tüketicinin olduğu piyasaya gümrüksüz erişimi sağlayıp iş hayatı ve yaşam giderleri en düşük oranlardadır);
- Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki piyasalara erişim imkanı sunmaktadır.
- Bulgaristan’da siyasi ve makroekonomik istikrar mevcut olup yatırımcılara yönelik muhtelif teşvikler sunulmaktadır:
- Parlamenter sistemli istikrarlı demokrasi; Avrupa Birliği, NATO ve Dünya Ticaret Örgütü üyeliği;
- Avrupa Birliği içinde en düşük oranlı vergi ve en düşük işgücü giderleri; bunlara ilaveten yatırımcılara yönelİk özel teşvikler uygulanmaktadır:
- Kurumlar vergisi % 10 oranında olup işsizlik oranının yüksek olduğu bölgelerde % 0 oranındadır;
- Bulgaristan’da siyasi ve makroekonomik istikrar mevcut olup yatırımcılara yönelik muhtelif teşvikler sunulmaktadır:
Daha detaylı bilgi için; Bulgaristan Ülke Profili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ekonomi
Türkiye ekonomisi 2018 yılında %2,8, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %6,0 oranında büyürken 2019 yılının tamamında ise %0,9 oranında büyümüştür. Türkiye ekonomisi 2018 yılında 13. sıraya yükselmiştir. Son 16 yılda Türkiye gayrisafi yurtiçi hasılasını 236 milyar ABD doları (2002) seviyesinden 784 milyar ABD dolarına (2018) yükselterek kayda değer bir performans sergilemiştir.