Yabancıların Bulgaristan’daki yasal statüleri Anayasa, Yabancı Uyruklular Yasası (1998) ve bu Yasanın Uygulama Tüzüğü ile Vizelerin Verilmesine Dair Genelge hükümleri ile düzenlenmektedir. Bu alandaki Bulgar mevzuatı AB’nin ilgili mevzuatıyla uyumludur.
31 Ocak 2012 tarihi itibariyle Bulgaristan tek taraflı Schengen mevzuatını da uygulamaktadır.
Bulgaristan Anayasası, aksi kanunla öngörülmediği müddetçe, yabancıların Bulgar vatandaşları ile aynı kanuni haklardan faydalanmasını ve aynı yasal yükümlülüklere tabi olmasını öngörmektedir.
Bulgaristan mevzuatına göre, Türk vatandaşlarının hakları aşağıdaki alanlarda sınırlandırılmıştır:
Mülkiyet hakları: Türk vatandaşlarının, yasal miras dışında Bulgaristan’da arazi sahibi olma hakkı yoktur.
Türk vatandaşlarının Bulgaristan’da arazilerin üzerine inşa edilmiş taşınmazlara sahip olma hakkı vardır (bina, daire, ev, depo, fabrika, garaj vs.).
Mevzuat, Bulgaristan’da şirket kuran Türk vatandaşlarına, bu şirket adına arazi alma hakkını vermektedir (tarım arazileri dışında). Bulgaristan’ın AB üyeliği ile birlikte AB vatandaşlarına bu konuda sınırlı sayıda istisnalar tanınmaktadır.
Mesleki haklar: Yabancılar devlet memuru, gümrük memuru veya Dışişleri Bakanlığı memuru olarak istihdam edilemezler. Patent ofisinde, Elektronik Medya Konseyi vb. kuruluşlarda çalışamazlar, noter olamazlar.
Bütün yabancılar Bulgaristan’a girişlerinde ziyaret amaçlarını ve kalacakları adresi beyan etmek zorundadır.